Sähkön kilpailutus

Lueskelin mielenkiinnolla sähköyhtiö Fortumin ennakkomainosta sähkön hinnan alentamisesta, joka tapahtunee kesäkuukausien alkaessa. Maksajan taloudessa kesäajan ( 3 kk ) kulutus on alle 10 %  vuoden kokonaiskulutuksesta. Perinteisesti syksyn myötä on todettu vesivarojen vähäisyys, kohonneet työvoimakustannukset, epävarma kehitys taloudessa, tms. ja hintaa pitää korottaa talven alkaessa.  Toivon olevani väärässä tulevan syksyn osalta. 

Mitä voi kilpailuttamalla saavuttaa. Viimeisin tuotti maksajalle 32 €. Siirtoverkot ovat keskittyneet paljolti kahdelle toimijalle ja siirtohintoihin emme voi kilpailuttamalla vaikuttaa.  Kuitenkin yli puolet koko paketin hinnasta syntyy siirrosta. Todellinen vaikutus kilpailuun saataisiin, kun sähkö- ja siirtohintaa käsiteltäisiin yhtenä kokonaisuutena. Omistajat voivat nykyjärjestelmissä sentilleen laskuttaa toisiltaan verkkovuokrat. Näin tehdään mobiiliverkossakin.

Kolme uutta ydinvoimalaa ovat hyvä juttu joskus vuosien päästä. Ennen näitä energiamarkkinoiden ”pelastajia” olisi poliittisesti ohjattava verkkojen avaamista kilpailulle vaikka omistamisen suojasta tinkimällä.

 

 

2 kommenttia artikkeliin “Sähkön kilpailutus”
 1. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Pitäisikö sähköverkot kansallistaa?? Ne on aikoinaan rakennettu valtion voimakkaalla tuella.

  Kiitos Heikki kommentista.  

  Näinhän se on, tukea on tarvittu mutta onhan asiakin sen arvoinen. Verkkojen kansallistaminen ei todennäköisesti tuottasi mitään lisäarvoa, pikemminkin päin vastoin. Käsittelemällä hintoja yhtenä pakettina myös siirtohinta eläisi yhtiöiden keskinäisessä kilpailussa; saattaisipa tuoda mukaan uusia toimijoitakin.  Omistajan oikeuteen ei kajottaisi omistamisen vaan käyttämisen osalta. Näin tehtiin mobiilipuolella kun masto oli nousemassa joka niemeen jne.  

   

 2. avatar Jaana Lamberg sanoo:

  Tälle sähkön kilpailuttajalle kilpailutus on jo useamman vuoden ajan tuonut ekosähköä pohjoisen sähköyhtiön kautta samalla hinnalla kuin ”tavallista” sähköä Fortumilta. Ikävä tosiaan, että sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa myös.

  Huomasitko, että Fortumin lupailema hinnan alennus ei vielä laske hintaa samaan kuin mistä se nostettiin viime syksynä? Lopputulos jää siis vieläkin kuluttajan kannalta miinukselle.

  Kiitos Jaana kommentista.  Sekin vielä vahvistamaan tasetta.  Lukaisepa mitä kirjoitin Heikin kommentiin.  

Jätä kommentti

css.php