Politikointi

Maksaja käväisi äänestämässä, euroopan asioita ajetaan suomalaisinkin voimin. Mitä siitä kirjoittamaan;tarkastellaan politikointia yleisemmin.

Mitä yhteistä on kuntaliitoksilla ja Euroopan Unionilla vaikka toisessa puhutaan muutamista tuhansista  ja toisessa miljoonista ihmisiä?  Molemmat ovat demokraattisia järjestelmiä, joissa päätöksenteko perustuu edustuksellisuuteen. Toistaiseksi paras hallitsemisen järjestelmä ihmiskunnan kehityksesssä. Tosin tehokkaampi näyttäisi olevan kiinalaisten ”ohjattu demokratia”, joka olkoon heidän tapansa.

Asiaan siitä. Maksaja kuuntelee vaaliehdokkaiden puheita ja vertailee niitä taannoisten kuntavaalien ehdokkaiden puheisiin, molemmilla  yhteinen nimittäjä on perusteeton usko omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Niin suuria asioita luvataan ja niin surutta naapuria lyödään. Parasta menestyksen evästä näyttää olevan menneisyydessä rämpiminen ilman kriittistä asioiden tarkastelua senhetkisen tilanteen ja tiedon selvittämiseksi. Onneksi muutamia selkeitä ajattelijoita mahtuu joukkoon, heidät vain pitää etsiä. Näitä osaajia ja asioihin paneutujia demokratia tarvitsee. 

Sananvapaus on hyvä asia, itsekriittisyys vain näyttää olevan katoava luonnonvara. Tärkeää ei ole mitä sanoo vaan sanoo, vaikka asia olisi kuinka pielessä. Onko luottamustoimesta maksettu korvaus niin hyvä, että aseman saavuttamiseksi tai siinä pysymiseksi kannattaa sanoa tai kirjoittaa mitä tahansa. Halpahintainen kosiskelu ja ihmisten eriarvoistaminen on pahasta. Meidän maksajien tulee käyttää arvioivaa ja tulevaisuuteen liittyvää näkökulmaa puheisiin ja kirjoittamisiin. 

Jätin eduskunnan viimeiseksi, tarkoituksella. Tarvitaanko Suomessa näin suuri päättäjistö. Maksajan mielestä voitaisiin hyvinkin jatkaa hallintouudistusta pienentämällä eduskunnan vahvuutta 100 edustajalla. Edustuksellisuus ei siinä mitään menettäisi, kokonaisuus olisi helpommin hallittavissa ja kustannuksetkin vähenisivät hurjasti.  

 

3 kommenttia artikkeliin “Politikointi”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Eero!
  Olen kanssasi samoilla linjoilla tuon eduskunnan supistustalkoissa.
  50-100 edustusmenoa kansanedustaja-paikoista pois.
  Lisää tehokkuutta, vähentää byrokratiaa, toivon.
  Nythän jo yli puolet laeistakin meille säätää EU.
  Ihmettelin tätä bresneviläisajan tiedotuspolitiikkaa Arkadian taholta katsellessani TV1 EU-vaalikeskustelua illalla.
  Kesken kaiken siinä selvisi, että 33€/per suomalainen/EU-jäsenmaksu onkin vanhaa tietoa, jota meille on virheellisesti syötetty.
  Totuus onkin vähintään n. 100€ per suomalainen/kulunki.
  Kyllä tuon summan edestä kannattaisi käydä vaaliuurnilla sunnuntaina.
  Jos Frank de Winne, belgialaisastronautille ei tuota ylimääräistä vaivaa äänestää EU-vaaleissa avaruudesta saakka, ei kai me olla Frankia laiskempia.
  T. Riitta N.

 2. avatar pauli laaja sanoo:

  Heippa Eero+Riitta! Olen täysin samaa mieltä kansanne siitä että arkaadianmellä 100 edustjaa riittää, ei tarvittaisi myöskään lisätiloja eikä avustajia jotka hoitaa kansanedustjien työt, kansanedustajat edustaa vain itseään! eivät hoida kansan asiaa, johon heidät on valittu! EU sanelee säännöt missä mennän, turha tällaista pintaliitoporukka on elättää (kyllä kansa tietää) T:P

 3. avatar Muutosta kaipaava sanoo:

  Sata riittää, jos kansa osaa valita! Nyt eduskunnassa on liian monta takapenkin taavia, joita ei näy ja joista ei kuule muuta kuin vaalirahasotkuissa ja vaalikentillä.

  Laatu ratkaisee, ei määrä!

Jätä kommentti

css.php